Een goede vakantie lukt natuurlijk niet zonder goede maaltijden! Er zijn steeds meer mogelijkheden om daar op de camping een echt feestje van te maken. Kookstellen, barbecues, Party Grills, noem maar op. We zullen wat orde in het aanbod proberen te scheppen.
Je kunt natuurlijk op van alles koken. Van een pan boven een kampvuur, via benzine naar gas. Op onze pagina over brandstoffen kun je alles lezen over de verschillende brandstoffen. Behalve gas zijn er bijvoorbeeld ook elektrische en inductie kookpitten, maar koken op gewone benzine of Power Fuel kan ook. Op onze informatiepagina over lichtgewicht koken lees je meer over benzinebranders omdat deze daar het meest gebruikt worden. Op deze pagina beperken we ons echter tot koken op gas. Wat voor soorten gas er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende soorten/merken lees je ook op onze informatiepagina over brandstoffen.
Als je op gas wilt koken dan is nog wel belangrijk om te weten dat er een verschil is tussen Duitse apparaten en apparaten uit de rest van Europa. Onze Duitse buren gebruiken gas met een druk van 50 mBar en de rest van Europa gebruikt 30 mBar. Deze systemen zijn niet uitwisselbaar! Dus koop je een kookstel in Duitsland dan zul je een drukregelaar van 50 mBar moeten gebruiken. Daarop kun je dan geen accessoires aansluiten uit andere landen (of je moet voortdurend van drukregelaar wisselen).
De keuze voor een gasstel begint met de vraag hoe uitgebreid je wilt koken, met hoeveel mensen je bent en welke persoonlijke eisen je hebt. Hoeveel pitten wil je bijvoorbeeld hebben? Volstaat één pitje of wil je er twee, drie of vier? Hoe snel wil je dat eten kookt, of wil je zelfs kookpower hebben om ook grotere stukken vlees goed te kunnen braden?
Op de kooktoestellen staat het vermogen aangegeven. Het vermogen bepaalt hoe snel je dingen aan de kook krijgt. Als je in één keer een pan vol met kippenvleugels voor 6 personen krokant wilt bakken, heb je veel power nodig. Het vermogen wordt aangegeven in Watt. Let op: dit vermogen moet je delen door het aantal pitten. Dus staat er op een tweepits kooktoestel 2000 Watt aangegeven, dan heb je 1000 Watt per pit tot je beschikking. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat grote pitten meer vermogen hebben dan kleine pitten, dus het vermogen hoeft niet gelijk over alle pitten verdeeld te zijn. Als indicatie kun je voor het betere koken een gemiddeld vermogen van ongeveer 1500-2000 Watt per pit als uitgangspunt nemen.
Voorwaarde voor koken op gas is dat je het in een goed geventileerde ruimte doet in verband met het ontstaan van koolmonoxide. Dus buiten koken is niet alleen prettig, maar ook verstandig! Als je buiten kookt, dan is de wind echter medebepalend voor wat het vermogen is dat je toestel uiteindelijk effectief levert: wind kan echt heel veel warmte ‘stelen’! Veel uitgebreidere toestellen hebben een deksel dat tegelijkertijd als windscherm dienst doet, maar je kunt natuurlijk ook een los windscherm (‘windshield’) kopen. Een relatief nieuwe oplossing is een ring om de gaspit die als windbreker fungeert. Vooral Campingaz is hier sterk in en het werkt uitstekend.
Voor de aanschaf is het ook nog goed om even na te denken over twee zaken die handig kunnen zijn. Allereerst is er de mogelijkheid om een apparaat te kopen met piëzo-ontsteking, zodat je het gas niet met een aansteker of met lucifers hoeft aan te steken? Het is een persoonlijke voorkeur wat je prettig vindt, maar lucifers en wind zijn geen topcombinatie. Een ander verhaal is de kookplaatbeveiliging, soms ook vlambeveiliging of thermische beveiliging genoemd. Het is een systeem dat er voor zorgt dat het gas niet kan stromen als er geen vlam is. Een metalen pinnetje zet uit door de warmte en daarom moet bij dit soort toestellen altijd even de knop ingedrukt houden om het metaal de gelegenheid te geven om uit te zetten. Zo’n beveiliging op het gas is verplicht voor campers en caravans, maar kan overal zijn nut bewijzen.
De grote hit op het gebied van koken op de camping zijn de Skottelbraai, Skottelcombi of Partygrills zoals ze bij Campingas heten. Van huis uit is het een grote, iets holle, plaat die je verhit en waarop verschillende warmtezones ontstaan: je bakt in het midden en aan de zijkanten kun je gebakken voedsel warm houden. Je kunt echter ook vlees en groenten op verschillende temperaturen verwerken en dat allemaal tegelijkertijd. Er zijn tafelmodellen en systemen op een eigen statief. Het idee is overgewaaid vanuit Zuid-Afrika, waar ‘braai’ een echte cultuur is. Inmiddels zijn er varianten op deze skottelbraai ontstaan. Het onderstel is dan identiek, maar behalve de ‘braai-plaat’ zitten er dan ook allerlei andere accessoires bij, zoals een barbecue-grill, een vlakke grillplaat of een grote (paella)pan, al dan niet met een deksel om ook als imitatie Weber barbecue of kamado dienst te kunnen doen. Je kunt kiezen uit verschillende combinaties. Los zijn ook er ook nog pizzastenen te koop om in de buitenlucht een verse pizza met de kinderen te maken! De belangrijkste merken zijn de reeds genoemde Cadac en Campingaz. Cadac werkt met een keramische coating die niet kankerverwekkend zou zijn als anti-aanbaklaag, terwijl Campingaz gebruik maakt van het al oude Teflon.
Steeds meer mensen stappen over op een gasbarbecue vanwege het gemak en de veiligheid. De hitte is makkelijk te reguleren; met een draai aan de knop is het vuur uit en je blijft ook nooit met houtskoolresten zitten. Zeker met kinderen in de buurt is een gasbarbecue verstandig. Voor de mensen die toch graag op houtskool grillen hebben we een aantal compacte modellen in het assortiment die makkelijk mee te nemen zijn. Sommige modellen zijn extreem compact en zou je zelfs mee kunnen nemen op een fietsvakantie! Uiteraard vind je bij Outdoor XL ook een grote collectie barbecue accessoires, zoals tangen, handschoenen, aanmaakmaterialen, schoonmaakborstels, grillstarters enzovoorts. En uiteraard houtskool!