Bij sporten is de doorbloeding van de spieren essentieel, want bloed voert de zuurstof aan die de spieren nodig hebben. Compressiekleding oefent druk uit op de bloedvaten. Daardoor verdwijnt de reflex van de minuscule spiertjes in de vaatwanden om zich samen te trekken. Als gevolg hiervan blijven de vaten wijder openstaan en het resultaat is een betere doorbloeding van de spieren. Wetenschappelijk is aangetoond dat het dragen van compressiekleding een beter herstel na het sporten geeft. Dat kan behalve voor duursporters (je ziet veel compressiekleding bij hardlopers en wielrenners) ook heel interessant zijn voor typische ‘stop-and-go-sporten’ met heel veel herstelmomenten (denk bijvoorbeeld aan sportklimmen en skiën/snowboarden). Een betere doorbloeding van de spieren zorgt ervoor dat afvalstoffen (bijv. melkzuur) beter en sneller afgevoerd worden.
Compressiekousen kunnen veel problemen voorkomen. Sommige pijnklachten in de voeten verminderen, door de betere doorbloeding voorkomen compressiekousen koude voeten en ze gaan zwellingen in enkels en knieën tegen (of helpen bij het herstel daarvan). Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een meniscus- of andere knieblessure. Lang daarna kun je nog klachten houden met vocht in het gewricht, ook als zo’n blessure inmiddels genezen is verklaard. Dat vocht wordt veel sneller afgevoerd, of kan zelfs helemaal voorkomen worden, door compressiekleding. Compressiekousen kunnen ook kramp in de kuiten voorkomen en ze voorkomen of vertragen in het algemeen een moe gevoel in de kuiten en benen.
Compressiesokken zijn overigens ook heel fijn als je een lange reis moet maken (denk aan de ‘vliegtuigbenen’!) of als je de hele dag moet staan, bijvoorbeeld op een beurs. Ze helpen erg goed tegen ‘stalpoten’.
Ongevoerde, flinterdunne modellen werken goed tegen hittestuwing en dat is voor veel sporters interessant: hitte veroorzaakt namelijk sneller blaren. Maar je kunt die dunne modellen ook onder een normale sok dragen, bijvoorbeeld in de wintersport.
Compressiekleding kan, zoals reeds gezegd, een grote rol spelen bij het herstel na inspanning. Dat herstel gaat lange tijd door nadat je gestopt bent met sporten. Met andere woorden: je moet je compressiekleding niet te snel uittrekken na afloop van het sporten, of je moet lekker douchen en een schoon setje aantrekken. Veel mensen vinden compressiekleding overigens ook gewoon prettig om te dragen. De extra steun voelt comfortabel aan, nog los van alle voordelen.
Er zijn grofweg twee soorten compressie: kleding met compressiezones (alleen druk op bepaalde plekken) en volledige compressie (overal druk). Wel is het altijd zo dat de druk subtiel wordt opgevoerd in de richting van waar het ‘afval’ moet worden afgevoerd. In het geval van een broek dus meer druk rond de enkels en langzaam minder naar boven toe.
De compressie van kleding is overigens niet altijd even sterk. De kracht van de compressie wordt uitgedrukt in millimeters kwikdruk. Er is een index voor kleding en in sportkleding kom je voornamelijk waarde ‘2’ tegen. Extra strak zittende onderkleding is vaak waarde ‘1’ en heet dan ‘comfortabele compressie’ of iets dergelijks. Wat verder heel belangrijk is, is de juiste maat. Zowel te ruime als te krappe compressiekleding is een ramp. Voor sokken moet je bijvoorbeeld veel minder naar de voetmaat kijken dan naar de omvang van de kuit. Bestudeer dus verdraaid goed hoe je dat moet doen, maar beter is om het te laten inmeten in de winkel. Dan weet je zeker dat je goed zit en dat is wel zo fijn.
De kousen zijn een goed startpunt om te profiteren van de effecten van compressiekleding, maar er is natuurlijk veel meer. ‘Tights’, oftewel een legging of lange onderbroek zijn er om de benen van de sporter fris te houden. Uiteraard is er ook bovenkleding verkrijgbaar om het helemaal rond te maken. Een complete set onderkleding is ideaal voor het herstel, dus ook als je het pas aantrekt na het sporten! Er bestaan ook allerlei speciale toevoegingen. Zo heeft Falke in zijn Impulse-kleding noppen van silicone aangebracht. Die noppen masseren je terwijl je het draagt. Zo zijn er steeds nieuwe innovaties op weg naar ‘sportkleding 3.0’!