In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is Gore-Tex geen kledingmerk. Hoewel sommige kledingmerken zouden willen dat ze dezelfde naamsbekendheid hadden, is Gore-Tex niets meer of minder dan een materiaal dat aan kledingfabrikanten wordt verkocht.
De firma Gore maakt Gore-Tex membranen die de kledingfabrikanten in hun jassen, broeken en fleeces verwerken. Waarom wordt er dan toch gesproken over ‘Gore-Tex kleding’? Dat wil niets anders zeggen dan dat er een Gore-Tex membraan in het kledingstuk is verwerkt. Wat is er nu zo bijzonder aan deze membranen?
Het is meer dan 30 jaar geleden dat Gore er als eerste in slaagde om een stof te ontwikkelen die echt waterdicht was, maar die tegelijkertijd in staat was om overtollig condens van zweten door te laten. Met andere woorden: je blijft droog in geval van sneeuw of regen, maar je wordt aan de binnenkant niet kletsnat van het zweten, zoals het de lezer van middelbare leeftijd tijdens de middelbare schooltijd op de fiets gebeurde met een goedkoop regenpak. Hoe doen ze dat?
De oplossing is even simpel als slim: je neemt een boterhamzakje (een hele grote!) en rekt dat net zo lang op tot er piepkleine gaatjes in komen. Je zorgt er voor dat die gaatjes 20.000 maal kleiner blijven dan de kleinste waterdruppel en tegelijkertijd 700 keer groter dan een waterdampmolecuul. En zie daar: waterdicht en ademend! Ademend is overigens een beetje ongelukkige term. Er zitten natuurlijk geen longen of kieuwen in het membraan, maar het betekent dat condens (waterdamp!) door de kleding heen kan verdampen. Hoe goed kleding ademt hangt vooral af van de stof waar het membraan tegenaan gelijmd wordt.
Bij Gore hebben ze niet stilgezeten sinds de uitvinding en er bestaan nu meerdere soorten Gore-Tex. Men ontwikkelde steeds soepelere stoffen die zowel het ademend vermogen als het draagcomfort ten goede kwamen. En dat zonder dat het geheel al te kwetsbaar werd. Een grote stap voorwaarts was de introductie in 2000 van XCR: een 25 maal beter ademend membraan bij gelijkblijvende waterdichtheid.
Grofweg zijn er twee productklassen van Gore-Tex producten: de ‘Garanteed to keep you dry’ producten met maximale focus op waterdichtheid en de ‘Infinium’ producten waarbij de focus ligt op draagcomfort; het zijn soepele stoffen; onder andere softshells vallen hieronder.
De meest robuuste kleding met Gore-Tex heet ‘Pro Shell’; het gaat lang mee, is slijtvast maar ook wat stugger. Geschikt voor lopen met zware rugzakken, of ‘ruig’ gebruik zoals bergbeklimmen. Dit is een zogenaamde 3-laags constructie: buitenstof, membraan, binnenstof.
Door gebruik te maken van onder andere carbon is men er in geslaagd, om het Gore-Tex membraan direct op een buitenstof te plakken zonder dat er nog de noodzaak is voor een beschermende binnenstof. Hierdoor ontstaat ultra lichte kleding die je bovendien superklein kunt opvouwen. Het is heel erg geschikt als ‘back-up kleding’; je neemt het mee in je rugzak voor het geval het gaat regenen. Het is soepel en ademt extreem goed. Paclite is een voorbeeld van een 2-laagsconstructie: het membraan (met een beschermende film) zit direct op de buitenstof gelijmd.
De 3-laags constructies zijn robuuster (zonder zwaarder te worden zegt Gore) en de Pro Shell is het sterkste. De 2-laags constructies zijn soepeler en comfortabeler.
Als je op zoek bent naar waterdichte kleding met een Gore-Tex membraan moet je op zoek naar het label ‘Guaranteed to keep you dry’ dat aan de kleding hangt. Er is ook Gore-Tex kleding zonder dat label, bijvoorbeeld softshells waarvan de naden niet getaped zijn; het membraan is waterdicht, maar de constructie van het kledingstuk niet.