Voor landen met een intense zonnestraling kan speciale kleding die extra beschermt tegen UV straling een bijzonder goed idee zijn. Hoe zit dat?
Beschermt kleding eigenlijk niet altijd tegen verbranding? Nee. Het helpt altijd, maar een vochtig katoenen T-shirt geeft ongeveer dezelfde bescherming als een zonnebrand met factor 5. Een droog T-shirt haalt factor 10, maar het zal duidelijk zijn dat dit heel vaak niet genoeg is. Je kunt dus ook verbranden met kleren aan! Dikke kleding geeft een aanzienlijk betere bescherming, maar je hebt natuurlijk de meeste bescherming nodig op dagen dat het warm is (veel zonnestraling) en dan dragen we liever geen dikke kleding. Om toch tegen de zon beschermd te worden is er speciale ‘UV kleding’. Het is dun, het droogt snel, zit comfortabel en heeft wel een beschermingsfactor van 40 tot 50!
UV kleding wordt voor het grootste deel gemaakt van kunststoffen, meestal polyester en nylon. Deze materialen zijn licht in gewicht kunnen ‘stretch’ gemaakt worden (‘elastaan’) en drogen zeer snel. Soms wordt er wat katoen aan toegevoegd omdat katoen nu eenmaal heel prettig aanvoelt op de huid. De manier waarop de stoffen geweven worden bepaalt in belangrijke mate hoe goed de bescherming tegen zonlicht (UV straling) is. Dus niet ieder kledingstuk van kunststof beschermt even goed! Er zijn kunststof T-shirt op de markt van een paar euro, maar daar hoef je niet veel van te verwachten. De materialen moeten echt technisch in elkaar gezet worden om effectief te zijn. UV-kleding wordt dus ook niet extra met chemische middelen behandeld om zonwerend te zijn.
UV-straling (vooral UV-A en UV-B) kan schadelijk zijn voor huid en ogen. De UV-B straling veroorzaakt een verbrande huid. De UV-straling neemt met ongeveer 2-3% toe per 100 hoogtemeter(!). Even vertaald naar de tegenwoordig populaire term van de “zonkracht” (een index voor de hoeveelheid UV straling): als er in Nederland sprake is van een zonkracht 7, dan geldt op 3000 meter hoogte al gauw een zonkracht 9,4. Los van deze vele extra straling door de zon (de directe straling) op grotere hoogte, wordt ongeveer 80% van de straling nog eens door sneeuw weerkaatst (de indirecte straling). Dus bij de eeuwige sneeuwvelden in het hooggebergte is het extra oppassen!