Bij lichtgewicht tenten neemt het gewicht van de tent vanzelfsprekend een belangrijke plaats in. Er zijn zelfs lichtgewicht tenten met een gewicht van onder een kilo! Maar ook tenten met stahoogte kunnen extreem lage gewichten hebben in verhouding tot de ruimte die ze bieden. Of een tent een lichtgewicht tent is, zegt dus iets over de verhouding tussen gewicht en ruimte van de tent. Fietsers, wandelaars, motorrijders en kanoërs weten dat je op vakantie beperkt bent in hoeveel je meeneemt. Bij wandelaars is het gewicht vaak de doorslaggevende factor omdat je elke gram zelf moet dragen. Voor fietsers en motorrijders speelt het gewicht vaak een iets minder grote rol en is het meer een afweging tussen de pakmaat, het gewicht en de ruimte in de tent.
Zoals bij ieder soort tent, moet de buitentent ook bij lichtgewicht tenten sterk zijn. Misschien zelfs wel extra sterk omdat trekkers hun tent vrijwel dagelijks opzetten en afbreken. Maar hoe maak je een sterk doek dat tegelijkertijd licht van gewicht is? Een buitendoek van het comfortabele katoen of polyester/katoen (‘technisch katoen’, kortweg ‘TC’) valt, vanwege het hoge gewicht en omdat het vocht opneemt, af voor lichtgewicht tenten. Daarom worden ze altijd van een kunststof gemaakt. Vaak wordt daarbij gebruik gemaakt van een ‘ripstop’ weeftechniek: in een ruitpatroon wordt een extra dikke draad in de stof verwerkt. Dit zorgt voor meer treksterkte en meer scheurweerstand.
Veel lichtgewicht tenten hebben een standaard polyester doek met een dikte van 68 of 75 denier (een maat voor de dikte van het garen) en het polyester is altijd voorzien van een PU (polyurethaan) coating. Dit resulteert in een relatief licht doek met een beproefde coating aan de binnenzijde van het doek. Deze eenzijdige PU coating zorgt voor de waterdichtheid van de tent. De buitenzijde van dit soort tentdoek heeft geen beschermende coating en daardoor heeft met name de UV-straling van het zonlicht vrij spel. Polyester veroudert door UV-straling en wordt zo met de tijd zwakker. Het grote voordeel van een doek van polyester is zonder twijfel de gunstige prijs.
Om tenten nog lichter van gewicht te maken moet het doek dunner zijn. Dat gaat het beste door gebruik te maken van nylon in plaats van polyester. Nylon heeft een grotere treksterkte dan polyester en daardoor kun je dunner doek gebruiken. Dat betekent minder ‘denier’: is een standaard polyesterdoek gemaakt met 68-75 denier garen, sommige nylondoeken zijn met een garen van slechts van 10 denier(!) gemaakt! Ook nylon doek moet worden voorzien van een coating. Dat kan, net als bij polyester, uitsluitend aan de binnenkant, maar het allermooiste is een nylon doek dat zowel aan de binnen- als buitenzijde een coating heeft. Dan is het niet alleen waterdicht, maar is het ook beter beschermd tegen UV-straling. Een coating op basis van siliconen is het allermooiste omdat het niet alleen beschermt, maar het doek ook nog sterker maakt. Vooral bij het grondzeil kom je echter ook coatings van PU tegen vanwege de hogere slijtvastheid. Nadelen van nylon doek zijn de prijs en het feit dat sommige doeken een beetje gaan ‘doorhangen’ als ze nat worden.
Lichtgewicht tenten moeten betrouwbaar zijn. Het afbreken en opzetten doe je bijna dagelijks en juist het in elkaar zetten en afbreken van de stokken is heel belastend voor het materiaal. Aluminium stokken zijn veel lichter dan de sterke stalen stokken en veel sterker en duurzamer dan glasfiber/vezel stokken. Dat is de reden waarom eigenlijk alle tentenmerken hun lichtgewicht tenten voorzien van aluminium stokken. Een tentenmerk kan kiezen uit verschillende legeringen, merken en gewichten van aluminium. DAC is bijvoorbeeld een veel gebruikt stokkenmerk als het gaat om de sterkste én lichtste alu stokken.
De prijs van een lichtgewicht tent wordt weliswaar in grote mate bepaald door het soort doek, maar dat is niet alles. Ook de afwerking, de ventilatiemogelijkheden en het aantal ingangen (en dus ritsen) bepalen de uiteindelijke prijs van een tent. Tenten van het legendarische merk Hilleberg zijn weliswaar prijzig, maar op de afwerking valt absoluut niks af te dingen en dat zien we in de praktijk dan ook terug in de levensduur van deze tenten.
In onze lichtgewicht tenten collectie zijn diverse bekende merken vertegenwoordigd zoals Hilleberg, Nigor, MSR, Wechsel, Nordisk, Exped, Robens en nog meer. Omdat een tunnelmodel erg makkelijk opzet, wordt deze vorm veel gebruikt, met of zonder een extra leef/bagageruimte voor de slaaptent. Het voordeel van een koepelvorm is de stabiliteit en dit model is ook vaak ‘self-standing’. Ook makkelijk op te zetten is een tipi model (een tent met 1 centrale tentstok): door deze opzet zijn ze niet alleen ruim van binnen, maar ook verrassend licht van gewicht.
In onze collectie lichtgewicht vind je 1 t/m 6 persoonsmodellen. Zoek je een lichtgewicht tent met stahoogte (ja die zijn er ook!) kijk dan ook bij de familietenten. De echte trekkers zoeken meestal een model van 1 tot maximaal 4 personen. Wil je onze lichtgewicht tenten komen bekijken of heb je behoefte aan iets meer informatie? Onze winkel is 7 dagen in de week open. Kom langs en bekijk alle lichtgewicht tenten van binnen en van buiten. Onze mensen staan klaar om alle vragen te beantwoorden. Wil je zeker weten dat een bepaald model opstaat? Bel dan even van tevoren!