Je vaste wandel- of hardlooprondje, lekker om een vast rondje te hebben om een frisse neus te halen en bezig te zijn. Vaak gaan ze over de weg. Maar bijna overal is wel iets van ruiger terrein of natuur te vinden. Een park met onverharde paden, een weggetje of pad over een dijk, door een weiland of kleine boompartijen, ze zijn ideaal om je dagelijkse rondje een heel ander gevoel te geven. Misschien iets meer modder onderweg, maar juist dat zorgt voor een ander gevoel onderweg.
Zoals de foto hieronder zie je het vaak gebeuren. Eigenlijk zijn de mogelijkheden om naast een pad te lopen heel goed, maar de meeste mensen kiezen voor de weg.
Wij vragen ons of dat is vanwege de nattigheid en modder, want daar hoef je je echt niet door te laten afschrikken. Wandelschoenen met Gore-tex houden je voeten droog en kunnen echt wel tegen een beetje modder.
En met trailrunschoenen heb je ook tijdens het hardlopen in de blubber genoeg grip. Als je je afvraagt wat trailrunnen precies is (veel mensen hebben de afgelopen tijd het hardlopen (her)ontdekt, dan volgt er een korte uitleg.
Wat is er, zeker in deze tijd, ontspannener en mooier dan lekker buiten te zijn en te bewegen. Misschien ben je daarom in 2020 wel begonnen met hardlopen, of ben je meer gaan hardlopen en wil je dit in 2021 voortzetten.
Zoek in 2021 eens de afwisseling op en ga van het gebaande asfalt af en naar de bossen, heide, strand, duinen of de blubber: Ga trailrunnen!
Je hoeft hiervoor natuurlijk niet ver weg om heerlijk te genieten van de natuur tijdens het trailrunnen. Ook in Nederland is er een overvloed aan trialrunmogelijkheden met veel afwisseling, zelfs bijna altijd ook dicht bij huis.
Niet alleen voor de schoonheid in de natuur is trailrunning leuk , het is ook minder belastend dan hardlopen op de weg. De ondergrond is zachter, maar er zit ook veel meer afwisseling in je bewegingen. Bij hardlopen op de weg is elke stap hetzelfde. Dat betekent dat je vooral je quadriceps, bilspieren en hamstrings gebruikt, steeds op dezelfde manier.
Bij trailrunning loop je meestal met een hogere pasfrequentie en krijg je te maken met bochten, wortels en kuilen in het pad. Je tempo varieert continue en soms moet je ergens overheen springen. Ook gebruik je je armen meer dan bij lopen op de weg. Je armen zorgen namelijk voor een hoop ritme en momentum tijdens je trailrun. Bij moeilijkere stukjes, smalle paadjes of een steil pad kunnen je armen voor stabiliteit zorgen.
Kortom, het is dus verstandig en gezond maar vooral leuk om hardlopen op de weg af te wisselen met trailrunning.
In Nederland kun je als het droog is in veel bossen en op off road paden vaak goed nog uit de voeten met ‘gewone’ hardloopschoenen die je voor op de weg draagt. Maar hoe zwaarder en meer oneffen de paden zijn en hoe natter en gladder het terrein, hoe meer baat je zult hebben bij trailschoenen. Deze bieden meer ondersteuning en bescherming (voor en achter) en de zool is voorzien van een aangepast profiel, zodat je veel meer grip op de oneffen ondergrond hebt.