Wandel & bergschoenen
Er komen geen producten overeen met de selectie.
Wandelschoenen kopen. De keuzes die je moet maken.
Voor elk soort terrein is er een wandelschoen die daar optimaal presteert. Maar er is geen enkele wandelschoen die voor alle soorten terrein perfect is. Voor een alpine toer of een zware trekking met rugzak, kies je een andere schoen dan voor een lichte boswandeling of een hike waar je op tempo wil lopen. Een wandelschoen kiezen betekent keuzes maken. Keuzes in stijfheid, waterdichtheid, stabiliteit en afwikkeling. Er zijn wandelschoenen die lichter in gewicht zijn en meer hebben op focus een lichte, soepele afwikkeling van de voet. Er zijn ook wandelschoenen, die voor meer stabiliteit zorgen. Welke verhouding van stabiliteit en afwikkeling het best bij jou past, hangt af het terrein, je fitheid en natuurlijk van wat je zelf prettig vindt wandelen.
Maak vooral een realistische keuze. Kies bijvoorbeeld niet voor een hele lichte, makkelijk afwikkelende schoen voor een uitdagende trip in lastig terrein als je enkel en en benen de fitheid niet hebben om dat aan te kunnen. En een zware bergschoen kan een alledaagse wandeling in makkelijk terrein, inspannender laten aanvoelen dan nodig is. De schoen moet passen bij jou en wat je gaat doen. Wat voor iedere keus sowieso geldt, is dat een wandelschoen goed moet passen en comfortabel draagt. Wij helpen je graag bij het bepalen welke schoenen jij nodig hebt.
Handig om je keus te kunnen bepalen.
De Duitse schoenenmerken hebben decennia geleden al een systeem voorgesteld om het overzichtelijk te maken. Hoewel er langzaam maar zeker barstjes in dit systeem komen door ontwikkelingen op het gebied van materiaal en lifestyle, blijft het nog altijd een prima uitgangspunt.
A-schoenen
Een A-schoen is per definitie een lage wandelschoen. Het uiterlijk van A-schoenen kan een leren buitenwerk zijn, maar tegenwoordig kunnen ze ook lijken op een sportschoen. Ze zijn laag, redelijk soepel en comfortabel. Net als bij andere typen wandelschoenen is stabiliteit belangrijk, ze zijn altijd stijver (steviger) dan echte hardloopschoenen. Prima dus om mee te struinen door een natuurgebied of een eenvoudige bergwandeling te maken op een gebaand pad. Oorspronkelijk zijn ze zeker niet bedoeld voor tochten met zware rugzakken, maar toch zie je ook dat in de bergen steeds meer gebeuren. Wel door zeer getrainde lopers natuurlijk, die het gebrek aan steun met een (zeer) geoefende spieren weten op te vangen. Binnen deze categorie merk je al dus ook verschillen in laterale stijfheid (in hoeverre de schoenen zijdelings verbogen kunnen worden). Des te stijver, des te meer steun en des te geschikter voor ruiger terrein.
AB-schoenen
Schoenen uit deze mengcategorie zijn in feite iets hogere schoenen die wel zo soepel zijn zoals de A-schoenen, maar niet laag zijn en dus een B-classificatie erbij krijgen. Makkelijk dragende schoenen, die door de hoogte van de schacht je voet en enkel betere ondersteuning biedt en zorgt dat de schoen minder makkelijk vol loopt met water. Deze inmiddels zeer populaire klasse zorgt voor hele grote groepen tevreden wandelaars die goede, egale paden bewandelen met een balans die meer naar soepel lopen uitslaat in plaats veel extra stevigheid bieden.
B-schoenen
Hier beginnen we de klassieke bergschoen te herkennen! De schoen reikt tot boven de enkel en bestaat veelal (maar niet noodzakelijkerwijs) voor een groot deel uit leer. Bedoeld voor eenvoudige berg/huttentochten met een niet te zware rugzak (daypack). Ook fijn voor mensen die gewoon graag veel steun om de voet willen met wandelen. Het specifiek bedachte terrein zijn heuvels, middelgebergte en flinke wandelingen door ruiger terrein met moeilijk begaanbare paden. B-schoenen lopen prettig. Voor ‘trekking light’.
B/C-schoenen
Hier beginnen de zwaardere bergschoenen. Ze zijn geschikt voor tochten in middel- en hooggebergte. Veelal over ongebaande paden en je kunt er het klim- en klauterwerk mee verrichten. De zool is zowel in de lengte als om de as heel stijf en dat loopt iets minder makkelijk, maar het beschermt uitstekend en geeft enorm veel steun en grip. Op veel modellen kun je bovendien een stijgijzer aanbrengen om sneeuwvelden of vlakke gletsjers over te steken.
C-schoenen
Technische bergschoenen. Ze zijn geschikt voor tochten in middel- en hooggebergte. Veelal over ongebaande paden en je kunt er het klim- en klauterwerk mee verrichten. De zool is zowel in de lengte als om de as heel stijf en dat loopt iets minder makkelijk, maar het beschermt uitstekend en geeft enorm veel steun en grip. Bedoeld om goed een stijgijzer te kunnen gebruiken om sneeuwvelden of vlakke gletsjers over te steken.
D-schoenen
Alpinisme! Stijve schoenen waar allerlei soorten stijgijzers (met of zonder snelsluitingen) onder kunnen en die geschikt zijn om mee te rots- en ijsklimmen. Ze zijn vaak te hard en om er gewoon mee te wandelen en lopen misschien zelfs wat onhandig. Je moet aan dit soort schoenen wennen, ze zijn echt voor de alpinisten bedoeld. Een aantal modellen heeft geïntegreerde gamaschen voor in de sneeuw in het hoge hooggebergte (boven de sneeuwgrens, Himalaya e.d.).
Wandelschoenen onderhouden
Wandelschoenen zijn vaak een flinke uitgave, maar als je ze goed onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van. Goed onderhoud van je wandelschoenen zorgt er niet alleen voor dat ze mooi blijven, maar ook dat ze comfortabel blijven aanvoelen. Daarom hebben wij een aantal tips om je wandelschoenen in topconditie te houden.